Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Top Five Birthday Films

1. Falling Down (1993) Joel Schumacher
Αυτήν την φορά την κατρακύλα την τρώει ο καλεσμένος στο γενέθλιο πάρτυ και όχι η εορτάζουσα κόρη του. Πάλι ο Μάικ Ντάγλας σε γενέθλια ταινία (δεν ξέρω γιατί έτσι) αλλά στον καλύτερο ρόλο του προσπαθεί μέσα από την πιο βίαιη εξέγερση πολίτη απέναντι σε όλους να πάει στην κόρη του ένα δώρο για τα γενέθλια της. η βία κλιμακώνει ως το χρόνια πολλά.








2. Festen (1998) Thomas Vinterberg
Μα τι άλλο θέλεις όταν γίνεσαι 60 και έχεις αναθρέψει μια δυσλειτουργική οικογένεια από το να την μαζέψεις όλη στα γενέθλιά σου και να αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά, δικαιολογώντας την αποξένωση των μελών της. Ε εντάξει μπορείς να ζητήσεις κάτι ακόμα, να το κινηματογραφήσει ο Βίντεμπεργκ με τους κανόνες του νεοσυσταθέντος τότε δόγματος και να γράψει φιλμική ιστορία.





3. The Game (1997) David Fincher
Όλη η πλοκή γύρω από ένα διεστραμμένο γενέθλιο δώρο του πάντοτε διαστροφικού Σον Πεν. Όχι μόνο γενέθλια δηλαδή αλλά και σχόλιο στην σχέση ανάμεσα στα αδέρφια. Ο καταπληκτικός Φίντσερ μας αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή, ακόμα και όταν είσαι ο βαρετός Μιχάλης Ντάγλας. Ένταση και αγωνία, τι άλλο θέλεις για τα γενέθλιά σου;






4. Offret (1986) Andrei Tarkovsky
Είναι το κουλτουράκι τις ημέρας, πιο δύσκολο και από τα πιο δύσκολα, Ηλικιωμένος δημοσιογράφος (ή κάτι τέτοιο) συγκεντρώνει την οικογενειά του για να γιορτάσει τα γενέθλιά του στην επαρχία και μαθαίνοντας τα νέα για τον πόλεμο οδηγείται σε φιλοσοφικές σκέψεις και συζητήσεις για το μέλλον και το παρελθόν. Το βλέπεις στα γενέθλια σου για να νιώσεις ότι μεγάλωσες και ωρίμασες.






5. Σπιρτόκουτο (2002) Γιάννης Οικονομίδης
Για το πιο ελληνικό εορτασμό γενεθλίων, ο παρανοϊκός φωνακλάς πατέρας παρατημένος ξενερώνει μεθυσμένος μέσα στην μπανιέρα τραγουδώντας στον εαυτό του. Για όταν τα γενέθλια κάνουν τα σκατά χειρότερα.